skazana66

skazana66

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ryż z jabłkami 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo lubię zapiekany ryż z jabłkami, ale jeśli nie mam czasu to przygotowóje jego prostszą i szybszą wersję

Ryż z jabłkami 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami 10

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami 10
Jabłka obieramy i wykrawamy środek (nasiona). Kroimy na ósemki a następnie w plastry. Jabłka wrzucamy do garnka odkładając około jednej garści i smażymy z masłem lub margaryną. Wsypujemy cukier waniliowy, cukier zwykły (według uznania) i cynamon. Gdy jabłka już rozpadną w garnku dodajemy te odłożone by były wyczuwalne całe kawałki. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Ryż gotujemy na sypko na talerz wykładamy gorący ryż, obok jabłka i łyżkę śmietany (może być bita śmietana lub zwykła), całość posypujemy cukrem.
Ryż z jabłkami 10
wybieramy jabłka dowolnej odmiany, najlepsze są z przydomowego sadu
Ryż z jabłkami 10
jabłka kroimy na małe kawałki, można też zetrzeć na tarce
Ryż z jabłkami 10
jabłka smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Ryż z jabłkami 10
ryż gotujemy na sypko i podajemy razem z jabłkami