iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zasmażana kapusta z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny prosty dodatek do dań obiadowych. Wspaniale smakuje z golonką , kotletem czy jako samodzielne danie np kolacyjne.

Zasmażana kapusta z koperkiem

Składniki:

Zasmażana kapusta z koperkiem

 

  • 1 kg kapusty kiszonej

 

  • 1 pęczek koperku

 

 

  • 3 liscie laurowe

 

  • 2 ziela angielaskie

 

  • ok 30 dag podgardla wędzonego

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

 

  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zasmażana kapusta z koperkiem
Kapustę obgotowujemy z dodatkiem kawałka wędzonego podgardla ok 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tym czasem cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę .

Czosnek obieramy i siekamy. Na dużej patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek na złoto. Dodajemy obgotowaną kapustę i razem smażymy.

Dolewamy wody, dusimy. Doprawiamy sola , cukrem do smaku. Mieszamy , dodajemy drobniutko posiekany koperek ,dusimy ok 15 min.

Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zagotowujemy. Sprawdzamy smak jeżeli jest za kwaśna dodajemy jeszcze cukru . 

Tagi:

kapusta