Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta z koperkiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapusta biała zasmażana z zielonym koperkiem i cukinią jest bardzo smacznym dodatkiem do dania z mięsem.

Kapusta z koperkiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z koperkiem i cukinią

 

  • 50 dag kapusty białej
  • 2 małe cukinie
  • 1 pęczek kopru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżka masła
  • sól
  • ocet winny

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem i cukinią
Kapustę białą poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Następnie wlać odrobinę wrzącej wody i ugotować na pół miękko. Koperek umyć i drobno posiekać. Umyte cukinie razem ze skórką pokroić w dowolną kostkę. Do woka wlać połowę oleju, dodać łyżkę masła, rozgrzać, wsypać cukinię i poddusić (4-5 minut). Z pozostałego masła, oleju i mąki zrobić zasmażkę. Do kapusty dodać cukinię, koperek i zasmażkę, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny i solą.
Kapusta z koperkiem i cukinią
Cukinię umyć pokroić i poddusić na tłuszczu
Kapusta z koperkiem i cukinią
Poszatkowaną kapustę zalać wodą zagotować
Kapusta z koperkiem i cukinią
Z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę
Kapusta z koperkiem i cukinią
Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez kilka minut