Sposób przygotowania:
Zasmażana młoda kapusta
Kapustę oczyścić z brzydkich liści wierzchnich, drobno poszatkować.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Obrać cebule i pokroić w kostkę.
Podsmażyć razem z pokrojonym wędzonym boczkiem dodając odrobinę oleju.
Dodać poszatkowaną kapustę,zalać wodą , doprawić solą,
Gotować pod przykryciem do miękkości kapusty.
Po ugotowaniu wodę odlać, dodać poszatkowany koperek doprawić do smaku pieprzem i solą odrobiną octu i cukru wymieszać.
Kapustę lekko zaprawić zasmażką.
Zasmażka;
Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć na jasno złoty kolor ciągle mieszając, dodać odrobinę wody energicznie mieszając aby nam sie nie porobiły grudki.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Obrać cebule i pokroić w kostkę.
Podsmażyć razem z pokrojonym wędzonym boczkiem dodając odrobinę oleju.
Dodać poszatkowaną kapustę,zalać wodą , doprawić solą,
Gotować pod przykryciem do miękkości kapusty.
Po ugotowaniu wodę odlać, dodać poszatkowany koperek doprawić do smaku pieprzem i solą odrobiną octu i cukru wymieszać.
Kapustę lekko zaprawić zasmażką.
Zasmażka;
Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć na jasno złoty kolor ciągle mieszając, dodać odrobinę wody energicznie mieszając aby nam sie nie porobiły grudki.
gusia1000