BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zasmażana młoda kapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaczął się sezon wiec postanowiłam ugotować młodą kapustę białą, dodatkiem świeżego koperku. Smaczna kapusta szybko zniknęła z talerzy.

Zasmażana młoda kapusta

Składniki:

Zasmażana młoda kapusta

 

  • młoda kapusta 1 szt,
  • boczek wędzony pokrojony z kostkę 300 g,
  • cebula 1 szt,
  • olej 2 - 3 łyżki,
  • masło 2 - 3 łyżki może być margaryna,
  • mąka 3 łyżki,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ocet do smaku,
  • cukier do smaku,

Sposób przygotowania:

Zasmażana młoda kapusta
Kapustę oczyścić z brzydkich liści wierzchnich, drobno poszatkować.

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. 

Obrać cebule i pokroić w kostkę. 

Podsmażyć razem z pokrojonym wędzonym boczkiem dodając odrobinę oleju. 

Dodać poszatkowaną kapustę,zalać wodą , doprawić solą, 

Gotować pod przykryciem do miękkości kapusty.

Po ugotowaniu wodę odlać, dodać poszatkowany koperek doprawić do smaku pieprzem i solą odrobiną octu i cukru wymieszać.

Kapustę lekko zaprawić zasmażką.

Zasmażka;

Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć na jasno złoty kolor ciągle mieszając, dodać odrobinę wody energicznie mieszając aby nam sie nie porobiły grudki.