lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zasmażana młoda kapustka na masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Na targu mieli małe główki młodej kapusty, pomyślałam sobie, a jak by tu zrobić zasmażaną kapustkę z koperkiem i masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku. Zapraszam na pyszny obiadek.

Zasmażana młoda kapustka na masełku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zasmażana młoda kapustka na masełku

Składniki :

  • ziemniaczki młode 1 kg

 

  • koperek 1 pęczek

 

  • szczypiorek pęczek

 

  • kapusta młoda 1 główka

 

  • masełko 5 łyżek

 

 

 

 

  • papryka czerwona mielona słodka do smaku

Sposób przygotowania:

Zasmażana młoda kapustka na masełku

Krok 1

Kapustę obmyłam i poszatkowałam, włożyłam do garnuszka i dodałam pół szklanki wody, sparzyłam kapustkę lekko i polałam ją masełkiem. Smażyłam na małym ogniu do momentu nabrania kolorku.

W między czasie doprawiłam solą, pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.

Koperek obmyłam, obcięłam same zielone pędy i pokroiłam drobniutko. Dodałam go do zasmażanej kapustki( ależ zapach),wymieszałam, jeszcze chwile smażyłam i gotowe.

Krok 2

Ziemniaczki młode obrałam, umyłam, pokroiłam w ćwiartki i włożyłam do garnka z osoloną wodą. Ugotowałam, odcedziłam i tłuczkiem ugniotłam.

Łyżką do lodów nakładałam po 3 kuleczki, udekorowałam koperkiem. Dodałam zasmażaną kapustkę, oraz jaja usmażone na masełku ze szczypiorkiem.

Zasmażana młoda kapustka na masełku
Kapustę obmyłam i poszatkowałam tak średnio.
Zasmażana młoda kapustka na masełku
Kapustę włożyłam do garnuszka i dodałam pół szklanki wody,sparzyłam kapustkę lekko.
Zasmażana młoda kapustka na masełku
pokroiłam drobno pęczek koperku, tylko same zielone części.
Zasmażana młoda kapustka na masełku
Kapustę polałam masełkiem. Smażyłam na małym ogniu do momentu nabrania kolorku.
Zasmażana młoda kapustka na masełku
Koperek dodałam go do zasmażanej kapustki, wymieszałam, jeszcze chwile smażyłam i gotowe.

Tagi:

kapusta