eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Młoda kapusta z zasmażką,koperkiem i przesmażonym chudym wędzonym boczkiem. Gdy jest sezon na młodą kapustę to gotuję ją często i urozmaicam dodatkami.

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem

Składniki:

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem

warzywa

  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku

boczek

  • 15 dkg chudego surowego boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu

dodatki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem
Kapustę pokroić,posolić,zalać wodą,ugotować i odcedzić.

Z kapusty odciąć zewnętrzne ciemno zielone liście, umyć i pokroić. Resztę kapusty też pokroić. Do garnka włożyć pokrojone l ciemne liście i na nie resztę. Kapustę posolić,zalać wodą i ugotować.

przygotowanie cebuli

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem
Obraną cebulę pokroić w dtobną kosteczkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie boczku

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem
Na rozgrzanym smalcu przesmażyć pokrojony boczek.

Boczek pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec,dodać pokrojony boczek i usmażyć.

przygotowanie koperku

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem koperek pokroić.

Koperek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli zasmażana z boczkiem

W rondlu roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć. Do zasmażonej mąki wlać wodę i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Do odcedzonej kapusty dodać cebulę,zasmażkę.

Boczek z tłuszczem i koperek. Kapustę doprawić do smaku pieprzem,octem,cukrem,wymieszać i jeszcze chwilę zasmażać. Smacznego!


Tagi:

kapusta