msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zasmażane buraczki 2.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wszyscy moi domownicy lubią zasmażane buraczki.Więc robię je często i troszkę modyfikuję przepis za każdym razem.

Zasmażane buraczki 2. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zasmażane buraczki 2.

 

  • 3 średniej wielkości buraki czerwone`
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu
  • 150 ml wody

 

 

Sposób przygotowania:

Zasmażane buraczki 2.
Buraczki dobrze umyć i ugotować w łupinkach do miękkości z dodatkiem szczypty cukru.Odcedzić. Po wystygnięciu obrać je a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać.Pokroić w kosteczkę.Czosnek posiekać. Zeszklić cebulę i czosnek na maśle. Dodać na patelnię z cebulą starte buraczki i smażyć doprawiając solą,pieprzem i octem do smaku wg.uznania. Mąkę dokładnie wymieszać trzepaczką w 150 ml zimnej wody.Gdy buraczki już dobrze się podgrzeją wlać wodę z mąką na patelnię i smażyć jeszcze dłuższą chwilę.Podawać do drugiego dania .
Zasmażane buraczki 2.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
Zasmażane buraczki 2.
Do podsmażonej cebuli włożyć na patelnię starte buraczki i doprawić.
Zasmażane buraczki 2.
Do podsmażonych buraczków wlewamy wodę z rozpuszczoną w niej mąką.Smażymy razem.

Tagi:

buraki