AnaMercy

AnaMercy

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zbójnickie pióro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie to zawsze przenosi mnie myślami w góralskie, swojskie klimaty. To taka moja mała kulinarna perwersja carbonary. Smaczne że hej!

Zbójnickie pióro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zbójnickie pióro

 

  • makaronu Pióra MAMMA MIA (około 350 g)
  • 150 g mocno wędzonego boczku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 200g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 2 większe oscypki
  • 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (opcjonalnie żurawinowej)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zbójnickie pióro
1.Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. 2.Cebulę pokroić w drobną kostkę 3.Boczek pokroić w paski, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". 4.Pokrojoną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, podsmażyć chwileczkę, następnie dodać boczek i podsmażyć razem na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będą lekko zarumienione. 5.W osobnym naczyniu wymieszać żółtko z mascarpone 6.Odcedzić makaron, przelewając ciepłą wodą. 7.Gorącą patelnię z boczkiem i cebulą zdjąć z palnika dodać sos z żółtka i mascarpone delikatnie mieszając wszystkie składniki. 8.Dodać ugotowany makaron, wymieszać, posypać startym na grubych oczkach oscypkiem i pietruszką ( tę ostatnią ja uwielbiam z tym daniem choć wiem, że mężczyźni wolą bez ;)) 9.Wszystko pachnie tak znakomicie, że czym prędzej wykładamy na talerz. Podajemy z łyżeczką konfitury z czarnej porzeczki, która znakomicie przełamuje smaki.
Zbójnickie pióro
przygotować wszystkie produkty z listy zakupów
Zbójnickie pióro
kroimy: cebulka w kostkę, boczek w paski
Zbójnickie pióro
w całym domu pięknie pachnie skwierczącym boczkiem
Zbójnickie pióro
wszystkie skłądnieki delikatnie mieszamy