Sposób przygotowania:
Zbójnickie pióro
1.Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. 2.Cebulę pokroić w drobną kostkę 3.Boczek pokroić w paski, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". 4.Pokrojoną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, podsmażyć chwileczkę, następnie dodać boczek i podsmażyć razem na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będą lekko zarumienione. 5.W osobnym naczyniu wymieszać żółtko z mascarpone 6.Odcedzić makaron, przelewając ciepłą wodą. 7.Gorącą patelnię z boczkiem i cebulą zdjąć z palnika dodać sos z żółtka i mascarpone delikatnie mieszając wszystkie składniki. 8.Dodać ugotowany makaron, wymieszać, posypać startym na grubych oczkach oscypkiem i pietruszką ( tę ostatnią ja uwielbiam z tym daniem choć wiem, że mężczyźni wolą bez ;)) 9.Wszystko pachnie tak znakomicie, że czym prędzej wykładamy na talerz. Podajemy z łyżeczką konfitury z czarnej porzeczki, która znakomicie przełamuje smaki.