Sposób przygotowania:
Zdrowe chipsy dwukolorowe z ActiFry
Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skóry,myjemy,wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy(najlepiej nożem)na cieniutkie plasterki.Pamiętamy,że im cieńsze plasterki tym lepsze i bardziej chrupiące będą nasze chipsy.Uważamy też,żeby nie przeciąć paluszka(mnie się to zdarzyło:))Powinno nam wyjść ok.800 g plasterków marchewkowo-pietruszkowych(ale wszystko zależy od wielkości warzyw).Plastry wkładamy do miski,wlewamy oliwę i wsypujemy paprykę.Mieszamy.Przekładamy warzywa na patelnię ActiFry i równomiernie je tam rozmieszczamy.Nastawiamy czas pieczenia na 30 minut i włączamy frytkownicę.Ponieważ plasterki są cieniutkie będą sie podczas mieszania"zbijały razem" dlatego warto od czasu do czasu otworzyć pokrywę i je delikatnie przemieszać.Po upieczeniu przełożyć do miski i posolić.Upieczone chipsy są pyszne,chrupiace i zdrowe:)Jeśli dłużej poleżą robią się jednak miękkie,to oczywiśćie nie zmienia ich pysznego smaku ale jeśli chcemy przywrócić im chrupowatość to wystarczy włożyć je ponownie do frytkownicy na 2-3 minutki.Smacznego:)
superbaba4
Netka
Dzięki i zachęcam do zrobienia:)