madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

"Zdrowe" pączki w papilotkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe, bo nie smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku, na dodatek w papierowych foremkach przypominają muffiny.

"Zdrowe" pączki w papilotkach

Składniki:

"Zdrowe" pączki w papilotkach

Ciasto

Dodatkowo

  • 12 łyżeczek powideł
  • lukier do dekoracji
  • skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji

Sposób przygotowania:

"Zdrowe" pączki w papilotkach

ETAP 1:

" Zdrowe " pączki w papilotkach
Do miski z mąką dodajemy resztę składników

Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z suchymi drożdżami. W następnej kolejności dodajemy pozostałe składniki z listy, dodając na końcu roztopione masło i wyrobić jednolite ciasto.

ETAP 2:

" Zdrowe " pączki w papilotkach
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Kiedy ciasto wyrobimy formujemy je w kulę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na mniej więcej 1,5 godziny.

ETAP 3:

" Zdrowe " pączki w papilotkach
Podzielone ciasto nadziać powidłami śliwkowymi

Ciasto podzielić na 12 porcji każdą część nadziać powidłami i uformować pączki.

ETAP 4:

" Zdrowe " pączki w papilotkach
Pozostawić do wyrośnięcia , upiec i polukrować

Uformowane pączki włożyć do papierowych foremek i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość. Wtedy wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać i skórką.