Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Żebereczka w Kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żebereczka to końcówki żeberek - mięso jest mniej tłuste i delikatniejsze.

Żebereczka w Kapuście

Składniki:

Żebereczka w Kapuście

 

  • 1 kg żebereczek
  • 2 puszki kapusty kiszonej (ok. 820 g) odcedzonej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka mała
  • kawałek zielonego selera
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Żebereczka w Kapuście
Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i przysmażyć na oleju z obu stron i odstawić - trzeba to zrobić porcjami bo tylko 3 lub 4 płaty żebereczek zmieści się w garnku, 1 kg to 7 takich płatów. Następnie w tym samym garnku smażymy cebulę pokrojoną w pół-plastry, dodać oleju jeśli potrzeba. Gdy cebula się przyrumieni dodajemy przysmażone mięso, zalewamy wodą tak do połowy, posolić trochę i gotujemy ok. pól godziny. Następnie dodajemy drobno pokrojone marchew i seler i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy kapustę, posypujemy przyprawami, można dodać trochę wody jeśli jest potrzeba i gotujemy ok. pół godziny. Podajemy z ziemniakami, pieczywem