matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Żeberka duszone z kapustą włoską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sosik,do którego nie trzeba serwować żadnej surówki..taki właśnie robiła moja babcia.

Żeberka duszone z kapustą włoską

Składniki:

Żeberka duszone z kapustą włoską

 

  • 75 dag żeberek wieprzowych
  • cebula
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka mąki
  • sól
  • kminek
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z kapustą włoską
Żeberka podzielić na porcje,posolić ,oprószyć mąką,zrumienić na tłuszczu i przełożyć do rondla.Cebulę drobno pokroić i zrumienić na pozostałym tłuszczu,dodać do żeberek,posypać kminkiem,podlać wodą,gotować na małym ogniu pod przykryciem.Kapustę pokroić w kostkę,dodać do podgotowanych żeberek,gotować,aż do miękkości.Pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach.Dogotować,posypać natką.Podawać z ziemniakami lub kaszą.