LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Żeberka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealne, rozpływają się w ustach.

Żeberka pieczone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka pieczone

 

  • żeberka wieprzowe ok. 2 kg
  • piwo 2 szklanki
  • woda 10 szklanek
  • cebula 1
  • marchew 2
  • seler naciowy 2 łodygi
  • czosnek 1 ząbek
  • przyprawa do pikli ¼ szklanki
  • sól 2 łyżeczki
  • sos Barbecue 2 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone
Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Żeberka podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i piwem. Dodać warzywa, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowane żeberka opłukać zimną wodą. Usunąć kości. Polać sosem Barbecue i piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni lub na rożnie opalanym węglem drzewnym, smarując sosem. Podawać gorące.
Żeberka pieczone
Zalanie żeberek wieprzowych wodą i piwem.
Żeberka pieczone
Dodanie warzyw i przypraw do żeberek wieprzowych.
Żeberka pieczone
Polanie ugotowanych żeberek sosem Barbecue.