Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie, idealne na obiad, kolacje świąteczną. Wystarczy kilka składników i zaledwie 15 minut do przygotowania tego dania.

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

Składniki:

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 szk. sosu słodko kwaśnego
  • Sól

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

I

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski.
2. Czosnek, imbir obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, imbir kroję bardzo drobno. Warzywa przekładam do mięsa, wsypuję sól, wlewam sos sojowy i odstawiam na jedną godzinę.
3. Po tym czasie mięso z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam sos słodko kwaśny i piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

II

4. Żeberka gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.