Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Soczyste żeberka w sosie z porów i pomidorowych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie mięsne połączone z dużą ilością warzyw. Przy pieczeniu powstaje smaczny sos. Pokruszony chleb to fajny sposób na jego zagęszczenie.

Soczyste żeberka w sosie z porów i pomidorowych

Składniki:

Soczyste żeberka w sosie z porów i pomidorowych

 

  • 1 kg żeberek
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 por
  • 0,75 l. bulionu (może być z kostki)
  • 3 kromki chleba
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka w sosie z porów i pomidorowych
Mięso solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie smażymy na patelni na rumiany kolor. Przekładamy do garnka. Por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Podsmażamy.

Gdy zmięknie dokładamy do mięsa. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i pokruszone kromki chleba. Zalewamy bulionem. Dusimy ok. 1 godziny.

Solimy i pieprzymy do smaku.