ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe w ziołowej marynacie, są doskonałe na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa.

Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe

 

Sposób przygotowania:

Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe
Świeże kotlety wieprzowe schabowe bez kości, kupione każda porcja do 2,5 cm grubości, każdy kotlet rozbić tłuczkiem.

Do miski dać jajka, olej rzepakowy (panierka się lepiej przyklei do kotleta), tymianek, sól czosnkową, kucharka, pieprz ziołowy, pieprz czarny i wszystko widelcem roztrzepać, dodać rozbite kotlety, dobrze je panierką natrzeć i do lodówki na 1 godzinę.

Do woreczka (nie obsypuje się na blat panierka) wsypać mąkę, tartą bułkę wymieszać, w panierce obtaczać każdy kotlet.

Na patelni stopić smalec, kłaść kotlety i na średnim ogniu smażyć z każdej strony na rumiano, na koniec patelnię nakryć pokrywką i dusić z 2 minuty na dużym ogniu, zdjąć pokrywkę i z każdej strony po 1/2 minuty, kotlety gotowe.
Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe
W woreczku panierka się nie obsypuje na blacie.
Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe
Na smalcu kotlety są najlepsze w smaku.