Sposób przygotowania:
Pyszne, soczyste, chrupiące kotlety schabowe
Świeże kotlety wieprzowe schabowe bez kości, kupione każda porcja do 2,5 cm grubości, każdy kotlet rozbić tłuczkiem.
Do miski dać jajka, olej rzepakowy (panierka się lepiej przyklei do kotleta), tymianek, sól czosnkową, kucharka, pieprz ziołowy, pieprz czarny i wszystko widelcem roztrzepać, dodać rozbite kotlety, dobrze je panierką natrzeć i do lodówki na 1 godzinę.
Do woreczka (nie obsypuje się na blat panierka) wsypać mąkę, tartą bułkę wymieszać, w panierce obtaczać każdy kotlet.
Na patelni stopić smalec, kłaść kotlety i na średnim ogniu smażyć z każdej strony na rumiano, na koniec patelnię nakryć pokrywką i dusić z 2 minuty na dużym ogniu, zdjąć pokrywkę i z każdej strony po 1/2 minuty, kotlety gotowe.
Do miski dać jajka, olej rzepakowy (panierka się lepiej przyklei do kotleta), tymianek, sól czosnkową, kucharka, pieprz ziołowy, pieprz czarny i wszystko widelcem roztrzepać, dodać rozbite kotlety, dobrze je panierką natrzeć i do lodówki na 1 godzinę.
Do woreczka (nie obsypuje się na blat panierka) wsypać mąkę, tartą bułkę wymieszać, w panierce obtaczać każdy kotlet.
Na patelni stopić smalec, kłaść kotlety i na średnim ogniu smażyć z każdej strony na rumiano, na koniec patelnię nakryć pokrywką i dusić z 2 minuty na dużym ogniu, zdjąć pokrywkę i z każdej strony po 1/2 minuty, kotlety gotowe.