Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Żeberka w sosie z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości.

Żeberka w sosie z grzybów leśnych

Składniki:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych

ETAP 1:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych
Kawałki żeberek oprószyć dobrze solą i pieprzem.

Żeberka pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem.

ETAP 2:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych
Obsmażone żeberka przełożyć do garnka z przyprawami.

Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem i wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe.

ETAP 3:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych
Usmażoną cebulę i grzyby dodać do żeberek.

Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy go zlać. Przełożyć zeszkloną cebulę do żeberek razem z obgotowanymi grzybami.

ETAP 4:

Żeberka w sosie z grzybów leśnych
Żeberka dusić długo pod przykryciem, aż będą miękkie.

Zalać wodą, aby wszystko przykryła i dusić około 1- 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką, ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego :)