Sposób przygotowania:
zebra
CIASTO-PRZYGOTOWANIE: Do miski rozbijamy 5 jaj , dodajemy do nich 200g cukru i ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego.Następnie dodajemy szklankę mąki,trochę wody i trochę oleju,2 łyżki proszku do pieczenia i miksujemy.Potem znów dodajemy szklankę mąki,trochę wody ,trochę oleju i miksujemy.Pół masy wlewamy do jednej miski ,a drugą połowe zostawiamy w tej misce.Do pierwszej miski dodajemy dwie stołowe łyżki mąki ,a do drugiej dwie stołowe łyżki kakao.Nastepnie bierzemy formę i na przemian wlewamy dwie stołowe łyżki jasnego ciasta i dwie stołowe łyżki ciemnego itd. .Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około godzine.POLEWA-PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,kiedy ostygnie dodajemy stołową łyżkę masła i dwie stołowe łyżki mleka.Nastepnie w rozgrzanym piekarniku prazymy orzechy włoskie,a potem je siekamy.Pod koniec dla ozdoby polewany ciasto polewą i posypujemy orzechami.Gdy polewa stężeje ciasto jest gotowe do podania.Najlepiej smakuje przy popołudniowej kawie lub herbacie.
A.B.
magdusia
kamila_kaczusia