pati-12554

pati-12554

Kuchcik
[Przepisów: 2]

zebra

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pyszne danie nadaje się świetnie na spotkanie przy kawie lub herbacie.

zebra

Składniki:

zebra

 

  • CIASTO: -szklanka wody
  • szklanka oleju
  • 5 jaj
  • 200g cukru
  • 3 szklanki mąki
  • kakao
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • DEKORACJA:
  • czekolada mleczna
  • stołowa łyżka masła
  • dwie stołowe łyżkimleka
  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

zebra
CIASTO-PRZYGOTOWANIE: Do miski rozbijamy 5 jaj , dodajemy do nich 200g cukru i ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru waniliowego.Następnie dodajemy szklankę mąki,trochę wody i trochę oleju,2 łyżki proszku do pieczenia i miksujemy.Potem znów dodajemy szklankę mąki,trochę wody ,trochę oleju i miksujemy.Pół masy wlewamy do jednej miski ,a drugą połowe zostawiamy w tej misce.Do pierwszej miski dodajemy dwie stołowe łyżki mąki ,a do drugiej dwie stołowe łyżki kakao.Nastepnie bierzemy formę i na przemian wlewamy dwie stołowe łyżki jasnego ciasta i dwie stołowe łyżki ciemnego itd. .Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około godzine.POLEWA-PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,kiedy ostygnie dodajemy stołową łyżkę masła i dwie stołowe łyżki mleka.Nastepnie w rozgrzanym piekarniku prazymy orzechy włoskie,a potem je siekamy.Pod koniec dla ozdoby polewany ciasto polewą i posypujemy orzechami.Gdy polewa stężeje ciasto jest gotowe do podania.Najlepiej smakuje przy popołudniowej kawie lub herbacie.