Anusia

Anusia

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Zebra

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto dobre nawet dla wybrednego smakosza.

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oliwy
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Zebra
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kugiel mogel), potem dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oranżadę oraz oliwęPo wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części , do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej tyle samo kakao.Gotowe masy białą i ciemną wlewać na przemian po 3 łyżki aż się masa skończy , do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

Tagi:

zebra jajko jajka