xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Zebra w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybko, proste i smaczne ciasto ;) idealne gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a w szafce mamy same podstawowe produkty.

Zebra w polewie czekoladowej

Składniki:

Zebra w polewie czekoladowej

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • szklanka wody zimnej przegotowanej
  • 3 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki kakao
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Zebra w polewie czekoladowej
Jajka ubijam z cukrem, stopniowo dodając olej, wodę, 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 1/2 szklanki mąki, a do drugiej 1/2 szklanki kakao. Do natłuszczonej formy leję ciasto na środek : - 3 łyżki ciasta ciemnego - 3 łyżki ciasta jasnego. i tak, aż do zużycia obu ciast. Piekę ok. 40min w temp. 180stop. C Na przestudzonym cieście rozsmarowuję polewę czekoladową.

Tagi:

jajko jajka