Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zebra ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Znana wszystkim zebra lecz trochę zmieniona bo zamiast oranżady ulubiony sok a na górze śliwki węgierki.

Zebra ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra ze śliwkami

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 łyżki soku truskawkowego lub innego + ½ szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • śliwki węgierki

Sposób przygotowania:

Zebra ze śliwkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i sok rozpuszczony w wodzie. Ciasto podzielić na dwie równe części , do jednej dodać kakao , a do drugiej 2 łyżki mąki i oba ciasta dokładnie wymieszać. Śliwki umyć , osuszyć i usunąć pestki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na przemian na środek raz ciasto jasne raz ciemne. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu i lekko docisnąć. Ciasto piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Zebra ze śliwkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i sok rozpuszczony w wodzie.
Zebra ze śliwkami
Ciasto podzielić na dwie równe części , do jednej dodać kakao , a do drugiej 2 łyżki mąki i oba ciasta dokładnie wymieszać.
Zebra ze śliwkami
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na przemian na środek raz ciasto jasne raz ciemne.
Zebra ze śliwkami
Na wierzch ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu i lekko docisnąć