Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zebra z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe ciasto, które robi się szybko, jest efektowne bo ślicznie wygląda,a dodatek jagód i kruszonka sprawiają, ze jest przepyszne.

Zebra z jagodami

Składniki:

Zebra z jagodami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 7 małych jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

 

 

  • na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zebra z jagodami
Składniki podstawowe podzielić na "mokre" i "suche". Mokre wymieszac ze sobą i suche tez wymieszać. Połaczyć razem mieszając bardzo dokładnie. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać dodatkowe 2 łyzki mąki, a do drugiej części dodać 2 łyzki kakao. Wylać na blachę wg schematu: jedna łyżka jasnego ciasta na środek natłuszczonej blachy, na ciasto jasne łyżka ciemnego ciasta - również na środek. Powtarzać czynność do czasu aż skończy się ciasto w obydwu miseczkach. Oczyszczone jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta. Na jagody wyłożyć kruszonkę, która powstanie przez ugniatanie palcami 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru z 4 łyzkami mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st, piec około 50 stopni.

Tagi:

jajko jajka