allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Zefir z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i orzeźwiający deser na lato.

Zefir z czerwonych porzeczek

Składniki:

Zefir z czerwonych porzeczek

 

  • 40 dkg czerwonych porzeczek,
  • 2 białka,
  • 1 szkl cukru drobnego,
  • Sól

Sposób przygotowania:

Zefir z czerwonych porzeczek
Porzeczki przebrac i opłukac pod bieżącą wodą. Włożyc do rondelka, dosypac cukier i rozgotowac, stale mieszając. Gdy ostygną przetrzec przez gęste sitko i wlac do plastikowego pojemniczka do zamrażania. Mrozic do czasu aż masa zgęstnieje ale jeszcze da się ją ucierac. Białka ubic na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Porzeczki wyjąc z zamrażarki i rozertrzec łyżką na w miarę gładką masę. Dodac białka i delikatnie lecz dokładnie wymieszac. Włożyc spowrotem do zamrażarki i całkowicie zamrozic. Podawac z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.