reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 648]

Zielona grochówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupę grochową robię bardzo rzadko bo moja mała nie lubi grochu- pod żadną postacią- ale zupy kremy zjada nawet nie wiedząc co je:)

Zielona grochówka

Składniki:

Zielona grochówka

 

  • 1 op mrożonego groszku

 

 

  • 1/2 dużej cebuli

 

 

  • 1 1/2 litra wywaru z warzyw lub woda + 2 łyżki papki bulionowej

 

  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy

 

  • 1 -2 łyżki majeranku

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zielona grochówka
Groszek wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy 10 minut. Boczek kroimy w drobniutką kostkę i smażymy aż wytopi się tłuszcz- odsączamy na talerz.Na patelnię dajemy pokrojoną w kosteczkę cebule i rumienimy na złoto. Groszek miksujemy na krem. Dodajemy boczek, cebulkę i przyprawy- gotujemy razem około 5 minut. Podajemy z bagietką, a dla mięsożerców można podsmażyć kilka plasterków boczku Smacznego:)

Tagi:

groch