kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Grochówka krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

grochówka jako danie tzw. jednogarnkowe, syte danie

Grochówka krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka krem

 

  • 2 szklanki grochu połówki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 4 kiełbasy
  • 2 cebule+2 na patelnię
  • 2 marchewki
  • seler
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki cząbru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki pieprzu

Sposób przygotowania:

Grochówka krem
Do garnka wlej 2 l wody. Wrzuć obraną i pokrojoną marchew, pietruchę, cebulę, liście,ziele i seler, oraz boczek. Boczuś gotuj z warzywami ok 20 min. Wyjmij go z warzyw, skórę oddziel od boczku i wrzuć do warzyw. Warzywa gotuj aż będą na 1/2 miękkie, dodaj groch i gotuj aż wszystko będzie miękkie. W tym czasie na patelni usmaż boczuś ( pokrój go w kostkę ), jak będzie rumiany, dodaj cebulkę i wszystko podsmaż. Jak warzywa z grochem będą miękkie, dodaj boczek z cebulą i pozostałe składniki ( oprócz kiełbasy ).
Teraz zblenderuj wszystko aby powstał krem. Wrzuć teraz kiełbasę ( ja dodaję czosnkową ), możesz ją przekroić na pół.
Grochową podawaj na gorąco z kromkami pieczywa.
Smacznego
informacja - grochówka powinna być przechowywana w chłodnym miejscu bo inaczej sfermentuje, z podanej ilości otrzymasz zupę na 2-3 dni ( w zależności od głodomorów :))
Grochówka krem
Etap 1 - warzywa gotuj z boczkiem oraz zielem i liściem laurkowym
Grochówka krem
Etap 2 - na patelni przysmaż boczek pokrojony w kostkę z cebulą
Grochówka krem
Etap 3 - jeśli warzywa będą miękkie włącznie z grochem, weź blender i zmiksuj zupę na krem
Grochówka krem
Etap 4 - na koniec dorzuć wkładkę :) podawaj zupę gorącą z chlebem

Tagi:

kielbasa groch