Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zielona grochówka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z zielonego groszku na wędzonym podgardlu, z dodatkiem mielonej wieprzowiny.

Zielona grochówka z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona grochówka z mięsem

 

  • 1 czubata łyżka smalcu z gęsi
  • 10 dkg wędzonego podgardla wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża marchewka
  • ok. 10 dkg pora
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 2 litry bulionu wieprzowego lub warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zielona grochówka z mięsem
Do garnka wrzucić smalec z gęsi i pokrojone w małą kostkę podgardle, lekko je zrumienić. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla, smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone (użyłam zmielonej szynki). Dodać też sól i pieprz. Smażyć tak długo, aż mięso się zetnie. Podczas smażenia często mieszać, żeby mięso się rozdrobniło. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Por (użyłam jasnej części, ale można dać ciemną) oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, por i seler dodać do mięsa, wymieszać. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy razem z mrożonym groszkiem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zielona grochówka z mięsem
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego na smalcu podgardla.
Zielona grochówka z mięsem
Zmielona szynka dodana do podgardla z cebulą i usmażona.
Zielona grochówka z mięsem
Przygotowane warzywa dodane do usmażonego mięsa.
Zielona grochówka z mięsem
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z groszkiem do zupy.