Sposób przygotowania:
Zielona grochówka z mięsem
Do garnka wrzucić smalec z gęsi i pokrojone w małą kostkę podgardle, lekko je zrumienić. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla, smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone (użyłam zmielonej szynki). Dodać też sól i pieprz. Smażyć tak długo, aż mięso się zetnie. Podczas smażenia często mieszać, żeby mięso się rozdrobniło. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Por (użyłam jasnej części, ale można dać ciemną) oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę, por i seler dodać do mięsa, wymieszać. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy razem z mrożonym groszkiem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.