mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zielona sałata z ementalerem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w przygotowaniu a zarazem pyszna sałatka

Zielona sałata z ementalerem i soczewicą

Składniki:

Zielona sałata z ementalerem i soczewicą

 

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 100g sera emetalera
  • 40g czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 biała rzodkiew
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona sałata z ementalerem i soczewicą
Soczewicę opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10minut, odcedzić i utrzeć. Oliwę wymieszać z octem, przyprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodać soczewicę, wymieszać. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki. Rzodkiew obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w słupki. Sałatę, rzodkiew i ser wymieszać w salaterce, polać sosem, przemieszać i podawać.