Sposób przygotowania:
Kolorowe ciasto z jabłkami
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodajemy po łyżce wody, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz oleju i rozpuszczonej margaryny. Wszystko cały czas miksujemy, aż skończą nam się produkty. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto rozlewamy do trzech miseczek i dodajemy kisiele oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto jabłkowe ( zielone ) wylewamy do formy keksowej 35 x 10 cm. i pieczemy ok 30 mim. w temp. 180'C. tak samo postępujemy z pozostałymi. Jeśli posiadamy trzy formy możemy piec od razu wszystkie trzy na raz. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i pozostawiamy, aż lekko zastygną. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy z cukrem. Pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie jabłka miksujemy za pomocą blendera, a następnie dzielimy na pół i dodajemy do tężejących galaretek - delikatnie mieszamy, tak by jabłka połączyły się z galaretami. Na ciasto jabłkowe ( zielone ) nakładamy 1/4 kremu ajerkoniakowego przygotowanego wg przepisu na opakowaniu. Następnie wykładamy jabłka w galaretce pomarańczowej i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie nakładamy kolejną porcję kremu i ciasto kakaowe i ponownie krem i jabłka w galaretce z owoców leśnych - powtarzamy czynność schładzania ok 30 min. Na zastygnięte jabłka nakładamy ostatnia porcję kremu i przykrywamy ciastem wiśniowym ( różowym ). Całość ponownie schładzamy a następnie polewamy polewą czekoladową białą. Smacznego !!
gosia47-47