SUPERPRZEPIS

Zielone ciasto Shrek

  • 10
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Zielone ciasto Shrek Więcej zdjęć (5)

Ciasto czasochłonne, ale warte zachodu, bo delikatne i smaczne. Szczególnie widowiskowe jest gotowanie budyniu, ponieważ wrzący sok zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko

Składniki:

Zielone ciasto Shrek

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek rozmiar L
  • 5 łyżek cukru
  • kilkanaście kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • MASA BUDYNIOWA:
  • duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 opakowania „Delicji” pomarańczowych
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • NA WIERZCH:
  • 2 galaretki o smaku kiwi

 

Sposób przygotowania:

Zielone ciasto Shrek
BISZKOPT: Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej. Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki. Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

MASA BUDYNIOWA: Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia.

WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
Zielone ciasto Shrek
Do białek ubitych z cukrem pojedynczo dodać żółtka.
Zielone ciasto Shrek
Po upieczeniu brzeg ciasta odkroić od blaszki.
Zielone ciasto Shrek
Na wystudzonej masie budyniowej rozłożyć delicje.
Zielone ciasto Shrek
Ubitą na sztywno kremówkę zmiksować z tężejącą galaretką.