Sposób przygotowania:
Zielone ciasto Shrek
BISZKOPT: Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej. Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki. Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
MASA BUDYNIOWA: Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia.
WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
MASA BUDYNIOWA: Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia.
WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
zbysiowa
edytaha
Śledzik dobra rzecz, też bym zjadła :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Moniczko :)
jaNina
może na święta zmienię zdanie i upiekę :D
edytaha
Ninko, takie wmawianie sobie to świetna metoda, muszę ją wypróbować :) Może poradzę sobie z tym sernikiem, który zamierzam upiec w weekend? :D
iziona
edytaha
Iwonko, takie miłe słowa od mistrzyni wypieków? Dziekuję Ci bardzo :)
jaNina
Tym serniczkiem Edytko chcesz mnie dobić?
edytaha
Ależ skąd! Serniczek dla męża, ja postaram się tylko popatrzeć :)