Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Zielone curry z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe, aromatyczne, ostre a zarazem kremowe curry z zielonymi warzywami i kurczakiem. Idealne dla wielbicieli kuchni tajskiej i kuchennych eksperymentów

Zielone curry z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone curry z kurczakiem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 gramów zielonej fasolki
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 czubate łyżki zielonej pasty curry

Sposób przygotowania:

Zielone curry z kurczakiem
Kurczaka dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na oliwie aż uzyska złoty kolor.Lekko posolić. Umytą fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić do kurczaka. Cukinię pokroić w małą kostkę i dodać do wcześniejszych składników. Smażyć kilka minut, po czym zalać wodą i gotować tak długo aż warzywa staną się miękkie. Po wyparowaniu większości wody dodać pastę curry i mleko kokosowe. Wymieszać i ponownie chwilę gotować. Kiedy curry będzie dość gęste i będzie miało kremową konsystencję, będzie gotowe.
Zielone curry z kurczakiem
Zielone warzywa, młoda fasolka i cukinia świetnie pasują do curry
Zielone curry z kurczakiem
Smażona pierś z kurczaka jest zdrową dawką protein w daniu
Zielone curry z kurczakiem
Mięso i warzywa smażą się razem nabierając niesamowitego aromatu
Zielone curry z kurczakiem
Mleko kokosowe i zielona pasta curry tworzą wspaniały sos curry