wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

SUPERPRZEPIS

Zielone gaspacho

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy żar się leje z nieba nie ma nic lepszego niż chłodnik! Proponuję zielone gaspacho - orzeźwiający ogórek i kremowe avocado

Zielone gaspacho Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone gaspacho

 

  • 2 bardzo dojrzałe avocado
  • 2 ogórki
  • 1 zielona papryka
  • ząbek czosnku
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z limonki ( lub połowy cytryny)
  • pół łyżeczki tabasco ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zielone gaspacho
Z ogórków wydrążyć środki z pestkami. Ogórki, papryke, dymki, natke pietruszki pokroić w spore kawałki. Zmiksować w melakserze lub blenderze. Wydrążyć środki z avocado, dołożyć do blendera razem z jogurtem, sokiem z limonki i przyprawami- zmiksować ponownie. Schłodzić w lodówce przynajmniej dwie godziny. Gaspacho jest bardzo gęste – można dodatkowo rozrzedzić wodą lub podać z kostkami lodu.
Zielone gaspacho
składniki zielonego gaspacho przed zmiksowaniem