Sposób przygotowania:
Zielone warzywa w sosie słonecznikowym
-Dokładnie umyte brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w grube plastry, szparagi obrać.Warzywa ugotować na parze lub tradycyjnie zachowując ich jędrność. -Przelać zimną wodą, odsączyć i ułożyć na półmisku.Jeśli nie były wcześniej solone delikatnie oprószyć sola i pieprzem. -Przygotować sos. -Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok.20 minut./można dłużej/. -Odcedzić , przepłukać i wrzucić do blendera. -Zalać przegotowaną zimną wodą, dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny i starannie zmiksować. -Powstałą gęstą masę rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji sosu. /sos nie musi być całkiem gładki/ -Na koniec dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.