Sposób przygotowania:
Zielony koperek solony.
Zielony koperek opłukać,osączyć i oddzielić od grubych łodyg.Dro-
-bno pokroić,zważyć osobno koper i sól.Na dno wymytego i wyparz-
-onego słoja wsypać trochę soli,a następnie układać warstwami koperek,przesypując solą i ugniatając drewnianą łyżką.Powierzchnię koperku posypać solą.Słój z koperkiem obwiązać pergaminem lub zakleić celofanem.Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Używać w zimie do zup i sosów.
-bno pokroić,zważyć osobno koper i sól.Na dno wymytego i wyparz-
-onego słoja wsypać trochę soli,a następnie układać warstwami koperek,przesypując solą i ugniatając drewnianą łyżką.Powierzchnię koperku posypać solą.Słój z koperkiem obwiązać pergaminem lub zakleić celofanem.Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Używać w zimie do zup i sosów.