Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Zielony omlet

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Omlet z natką pietruszki, pomidora - idealne na pożywne śniadanie!

Zielony omlet Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielony omlet

 

  • Składniki na jedna porcję
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 łyżki
  • mąka 1,5 łyżki
  • natka pietruszki - 1(garść posiekanej)
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • masło - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Zielony omlet
Jajka wbijamy do miski - rozkłócamy. Dodajemy mleko, intensywnie mieszamy rózgą, przyprawiamy, solą i pieprzem, dodajemy mąkę, ponownie mieszamy rózga, do momentu aż powstanie nam gładka, bez grudek masa. Wrzucamy posiekaną pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, Przelewamy ciasto jajeczne na patelnie (u mnie sr.27cm) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy masa się " zetnie" przewracamy na drugą stronę. Gdy omlet "dochodzi" kroimy pomidora w półplasterki. Omlet przekładamy na talerz, na połówce kładziemy pokrojonego pomidora (w tym momencie możemy dodatkowo doprawić pomidora,mnie wystarcza w takiej formie jak jest)przykrywamy drugą połową. Podajemy. Smacznego;)
Zielony omlet
Na rozgrzane masło wlewamy ciasto ismażymy do momentu, ażzetniesię "góra"
Zielony omlet
Omlet w przekroju;)

Tagi:

jajko jajka omlet