Sposób przygotowania:
Zielony sos chilli z limonką
Z wyparzonej i osuszonej limonki ścieramy skórkę. Wyciskamy z niej sok. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i dodajemy posiekaną (lub zblendowaną ) papryczkę chilli i wlewamy sok z limonki – zagotowujemy.
Kiedy woda się zagotuje i cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy skórkę z limonki – gotujemy całość około 10 minut – aż połowa płynu odparuje a sos nabierze konsystencji syropu.
Tak przygotowany sos przelewamy do wyparzonej butelki lub słoiczka i przechowujemy go do 7 dni w lodówce.
Aby sos zagęścić można do niego dać odrobinę mąki ziemniaczanej rozcieńczonej z wodą – ja osobiście nie jestem fanką tego patentu i wolę odparować nadmiar płynu.
Kiedy woda się zagotuje i cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy skórkę z limonki – gotujemy całość około 10 minut – aż połowa płynu odparuje a sos nabierze konsystencji syropu.
Tak przygotowany sos przelewamy do wyparzonej butelki lub słoiczka i przechowujemy go do 7 dni w lodówce.
Aby sos zagęścić można do niego dać odrobinę mąki ziemniaczanej rozcieńczonej z wodą – ja osobiście nie jestem fanką tego patentu i wolę odparować nadmiar płynu.