Sposób przygotowania:
Zielony sos ,, krzyżówka ,,
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę , olej .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek . Podawać w miseczce do polewania potrawy , dodawać na patelnię i wymieszać z okrasą do polania ( np skwareczki do kraszenia ) , do zup , do sałatek , surówek i gdzie tam pasuje ) . Żeby mieć zawsze pod ręką robię podwójną lub potrójną porcję a nie wykorzystaną resztę mrożę wlewając w malutkie pojemniczki .Potem wystarczy tylko odpowiednio wcześniej wyjąć i poczekać aż się rozmrozi lub wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do garnka .
wedith1
Natala1210