szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Zielony sos z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny sos zielony z anchois

Zielony sos z anchois

Składniki:

Zielony sos z anchois

 

  • pół szklanki pokruszonej bułki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • pół puszki anchois
  • pół filiżanki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zielony sos z anchois
Bułkę namoczyć kilka minut w occie i odcisnąć. Żółtko rozgnieść w misce, dodać natkę, czosnek, rozdrobnione anchois i namoczoną bułkę. Powoli wlewać oliwę ciągle ucierając aby masa nie była zbyt rzadka. Przed podaniem sos należy odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Sos bardzo dobry do makaronu jak również z gotowanym,i mięsami lub rybami.

Tagi:

jajko jajka