mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Zielony sos z rzeżuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i wyjątkowy zielony sos z rzeżuchy.

Zielony sos z rzeżuchy

Składniki:

Zielony sos z rzeżuchy

 

  • 1 głęboki talerz rzeżuchy
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju sojowego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zielony sos z rzeżuchy
Rzeżuchę do tego sosu możemy wyhodować sami. Wystarczy watę lub ligninę zwilżyć wodą i wysypać na nie nasiona rzeżuchy. Po kilku dniach będą one już gotowe do zbioru. Rzeżuchę płukamy a następnie drobno siekamy. Wkładamy do miski a następnie ucieramy z dodatkiem powoli wlewanej oliwy. Do masy rzeżuchowej dodajemy przetarte przez sito żółtka. Ucieramy. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy na koniec solą i pieprzem.