Sposób przygotowania:
Ziemniaczana sałatka z tuńczykiemZiemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką, bez obierania przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by lekko je przykryła i mocno solimy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż pozostaną lekko twarde, ale lekko wejdzie w nie wykałaczka. Odlewamy.
Ziemniaki II
Ugotowane ziemniaki studzimy dokładnie i delikatnie ściągamy z nich samą skórkę. Kroimy w dość sporą, równą kostkę i przekładamy do miski.
Dodatki
Obraną cebulkę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Kiszone ogórki kroimy w nieco większe kawałki razem ze skórką. Tuńczyka odlewamy z oleju, lekko rozdrabniamy i wszystko dodajemy do ziemniaków.
Sos
Do wszystkich pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy. W razie potrzeby możemy jeszcze dosolić. Odstawiamy do lodówki, by smaki się wymieszały.