WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo sycąca i smaczna sałatka. Z ziemniaków, tuńczyka, ogórków kiszonych i czerwonej cebuli. Wyrazista w smaku, nawet jako oddzielne danie na kolację.

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Ziemniaki

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach.

Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką, bez obierania przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by lekko je przykryła i mocno solimy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż pozostaną lekko twarde, ale lekko wejdzie w nie wykałaczka. Odlewamy.

Ziemniaki II

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Ziemniaki kroimy w sporą, równą kostkę.

Ugotowane ziemniaki studzimy dokładnie i delikatnie ściągamy z nich samą skórkę. Kroimy w dość sporą, równą kostkę i przekładamy do miski.

Dodatki

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Do ziemniaków dodajemy tuńczyka, cebulę i ogórki.

Obraną cebulkę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Kiszone ogórki kroimy w nieco większe kawałki razem ze skórką. Tuńczyka odlewamy z oleju, lekko rozdrabniamy i wszystko dodajemy do ziemniaków.

Sos

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Do warzyw i tuńczyka dodajemy majonez i musztardę.

Do wszystkich pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy. W razie potrzeby możemy jeszcze dosolić. Odstawiamy do lodówki, by smaki się wymieszały.