VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, papryką i cebulką. W środku smaczny ciągnący się ser. Zaspokoi każdego ,,głodomorka”.

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.

Tagi:

ziemniaki