Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki.
marcinka
mlodyjack