Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na nietypową zapiekankę ziemniaczaną z wykorzystaniem maślaków oraz świeżych pokrzyw - bardzo smaczna.

Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i na dnie układamy 1/2 część ziemniaków, które obieramy i kroimy w talarki - doprawiamy pieprzem i solą.. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na maśle razem z oczyszczonymi i pokrojonymi na mniejsze części maślakami, doprawiamy sola i pieprzem. Następnie układamy na ziemniakach i całość przykrywamy grubo posiekanymi pokrzywami. Na pokrzywy dajemy 1/3 sera żóltego startego na grubych oczkach. Na to dajemy kolejną porcję pokrojonych w plastry ziemniaki. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puch, a następnie dodajemy również ubitą na sztywno śmietankę - doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno starty ser i zalewamy tym naszą zapiekankę. Pieczemy całośc ok 45 minut. Podajemy na ciepło
Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Etap 1 ukladamy warstwę maślaków oraz pokrzywy
Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Etap 2 pokrzywy posypujemy startym serem zoltym
Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Etap 3 białka ubijamy na puch, smietane na sztywno
Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Etap 4 do jajek ze śmietana dodajemy ser zolty