Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z maślakami i pokrzywą
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i na dnie układamy 1/2 część ziemniaków, które obieramy i kroimy w talarki - doprawiamy pieprzem i solą.. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na maśle razem z oczyszczonymi i pokrojonymi na mniejsze części maślakami, doprawiamy sola i pieprzem. Następnie układamy na ziemniakach i całość przykrywamy grubo posiekanymi pokrzywami. Na pokrzywy dajemy 1/3 sera żóltego startego na grubych oczkach. Na to dajemy kolejną porcję pokrojonych w plastry ziemniaki. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puch, a następnie dodajemy również ubitą na sztywno śmietankę - doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno starty ser i zalewamy tym naszą zapiekankę. Pieczemy całośc ok 45 minut. Podajemy na ciepło