slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i delikatną zupę ziemniaczaną z chrupiącymi chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu oraz sycąca. Świetnie również rozgrzeje w chłodny dzień. Polecam.

Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki

Składniki:

Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki

 

  • 3 szkl. bulionu
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 g serka topionego
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki
Na rozgrzaną suchą patelnię układamy plasterki szynki i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelnię z wytopionym tłuszczykiem wkładamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli.

Do garnka wlewamy bulion, wkładamy ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut a następnie dodajemy cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Do zupy dodajemy serek topiony oraz doprawiamy do smaku, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Blendujemy zupę na krem i nalewamy do miseczek. Szynkę łamiemy na małe kawałki i układamy na zupie. Podajemy.