Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1316]

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i sycący kapuśniak z dużą ilością boczku i ziemniaków. Idealny na chłodne dnia. Bardzo polecam na obiad.

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami
1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Cebule obieramy, kroimy i przesmażymy na oleju aż będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty.

3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również przekładamy do kapusty.

4. Ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do kapusty.

5. Do kapusty dajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny, całość gotujemy do miękkości ziemniaków przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

6. Gorący kapuśniak podajemy. Smacznego życzę.