madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 569]

Zupa grzybowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nic tak nie rozgrzewa w jesienne popołudnie jak gorąca zupa z świeżo zerwanych grzybów podana z ugotowanym makaronem.

Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem

ETAP 1:

Zupa grzybowa z makaronem
Gotujemy wywar mięsno warzywny na małym ogniu

Kości płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, oraz sól do smaku i gotujemy na małym ogniu wywar.

Po zagotowaniu zbieramy ścięte białko tzw. Szumowiny

ETAP 2:

Zupa grzybowa z makaronem
Do wywaru dodajemy pokrojone na kawałki grzyby

Kiedy wywar będzie dobry wyjmujemy wszystko z garnka i dodajemy obrane i pokrojone na kawałki grzyby.

Gotujemy do momentu aż będą miękkie.

ETAP 3:

Zupa grzybowa z makaronem
Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Kiedy grzyby będą miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i warzywa wyciągnięte z zupy pokrojone w kosteczkę. Jeśli zupa jest zbyt rzadka możemy ją zagęścić mąką. Ja tego nie robiłam. Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zupa grzybowa z makaronem
Do garnka z gorącą zupą dodajemy makaron

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Rurki wkładamy do garnka z gorąca zupą aby podać ją gorącą i mieszamy.