BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa krem porowo - serowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, ,prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i serka topionego z dodatkami. Taką zupę pamiętam z mojego rodzinnego domu, zupy takie były podawane z grzankami chlebowymi.

Zupa krem porowo - serowa Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Zupa krem porowo - serowa

 

 

  • Dodatkowo ;
  • grzanki,
  • szczypiorek 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Zupa krem porowo - serowa
Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić w kawałki.

Por obrać i pokroić w kawałki.

Czosnek obrać i posiekać.

Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.

Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.

Następnie zalać bulionem,dodać liść laurowy i gotować około 15 - 20 minut.

Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy mieszając.

Dołożyć serek topiony - rozpuścić. 

Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe. 

Zupę zdjąć z ognia i zmiksować. 

Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Zabielić śmietaną 30 %. 

Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem porowo - serowa
Warzywa obrać ,opłukać pokroić na kawałki i lekko podsmażyć
Zupa krem porowo - serowa
Zalać bulionem dodać liść laurowy i gotować około 15 -20 minut
Zupa krem porowo - serowa
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną
Zupa krem porowo - serowa
Przygotowany jogurt dodać do zupy i wymieszać dodając serek topiony
Zupa krem porowo - serowa
Po rozpuszczenia serka wyjąc liście laurowe ,zupę zdjąć z ognia i zmiksować
Zupa krem porowo - serowa
Doprawić solą i pieprzem
Zupa krem porowo - serowa
Całość wymieszać i zabielić śmietaną 30 %
Zupa krem porowo - serowa
Szczypiorek umyć ,osuszyć i drobno posiekać
Zupa krem porowo - serowa
Zupę podawać z grzankami posypaną szczypiorkiem