Sposób przygotowania:
Krem z bobu na cydrze z chrustem ziemniaczanym
Bób płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, lekko solimy (około 1,5 łyżeczki ) i gotujemy do miękkości tj. około 15 minut. Bób odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.
Obrany bób przekładamy do blendera dodajemy obrane ząbki czosnku i liście mięty, wlewamy 1 szklankę bulionu i blendujemy na gładką masę.
Jeśli lubimy bardzo gładkie zupy krem to zblendowaną zupę przecieramy przez sitko jeśli nie wlewamy masę do garnka, dodajemy cydr i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 5 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy resztę bulionu i doprawiamy raz jeszcze. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienką zapałkę. Pokrojone ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim na złoty kolor pokrojone ziemniaki.
Zupę nalewamy na talerze dekorujemy liśćmi mięty i jogurtem naturalnym, serwujemy posypane usmażonym chrustem ziemniaczanym, smacznego ; )
Obrany bób przekładamy do blendera dodajemy obrane ząbki czosnku i liście mięty, wlewamy 1 szklankę bulionu i blendujemy na gładką masę.
Jeśli lubimy bardzo gładkie zupy krem to zblendowaną zupę przecieramy przez sitko jeśli nie wlewamy masę do garnka, dodajemy cydr i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 5 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy resztę bulionu i doprawiamy raz jeszcze. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienką zapałkę. Pokrojone ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim na złoty kolor pokrojone ziemniaki.
Zupę nalewamy na talerze dekorujemy liśćmi mięty i jogurtem naturalnym, serwujemy posypane usmażonym chrustem ziemniaczanym, smacznego ; )
Magdalena88
Jagodowa
smokii
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):
Igraszki Losu
Jagodowa napisał(a):
Igraszki Losu