Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa-krem ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa-krem ziemniaczana jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna. Można ją podawać z pieczywem lub grzankami.

Zupa-krem ziemniaczana

Składniki:

Zupa-krem ziemniaczana

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 3 szkl rosołu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa-krem ziemniaczana
Bulion i rosół wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wsypać do gorącego bulionu, ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, lekko zrumienić. Wymieszać z zimnym mlekiem, połączyć z zupą, zagotować, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Tagi:

ziemniaki