WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa a`la flaczki z kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna i pikantna zupa z kapeluszy kani. W smaku przypominająca swojskie flaki, ale nadająca się dla wegetarian.

Zupa a`la flaczki z kani

Składniki:

Zupa a`la flaczki z kani

 

  • ok 10 kapeluszy średnich kani
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 duża łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa a`la flaczki z kani

Grzyby

Zupa a`la flaczki z kani
Kanie podsmażamy na oleju z pokrojoną cebulką.

Kanie bardzo dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy w poprzeczne dość cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę, a następnie grzyby. Solimy i przekładamy do garnka z gorącą wodą.

Gotowanie

Zupa a`la flaczki z kani
Zupy nie gotujemy zbyt długo, aby tylko warzywa i grzyby były miękkie.

Do garnka wrzucamy też startą na grubej tarce marchew i pietruszkę. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem i robimy zasmażkę z masła i mąki. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy i podajemy.


Tagi:

zupy flaki grzyby