Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ziemniaczane hot dogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonałe jedzonko dla dzieci i pomysł na ziemniaki z poprzedniego dnia. Z kleksem keczupu smakują wyśmienicie.

Ziemniaczane hot dogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane hot dogi

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane hot dogi
Ugotowane wczesniej ziemniaki lub z dnia poprzedniego pozostałe z obiadu przeciskamy przez praskę choc niekoniecznie. Wystarczy je dobrze utłuc. Ziemniaki mieszamy z mąką i jajkiem. Dzielimy na równe części i kształtujemy placki o grubości 1 cm. Parówki obieramy z foli i dzielimy na pół. Na każdy placek kładziemy plaster sera i kawałek parówki. Zwijamy w rulon i sklejamy ciastem końce hot dogów. Gotowe obtaczamy w roztrzepnaym jajku ,a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z keczupem od razu po przygotowaniu. Można też odgrzać w mikrofali.
Ziemniaczane hot dogi
Na kawałki ciasta kładziemy po plastrze sera i kawałku parówki.
Ziemniaczane hot dogi
Zawijamy w rulon zatykając końce hot doga ciastem
Ziemniaczane hot dogi
Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej
Ziemniaczane hot dogi
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony