MrDziup

MrDziup

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ziemniaczane kluski z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ziemniaki i twaróg, to nie tylko farsz do ruskich

Ziemniaczane kluski z twarogiem

Składniki:

Ziemniaczane kluski z twarogiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluski z twarogiem
Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dokładnie mieszamy z jajkiem i mąką, doprawiając solą. Na patelni zagotowujemy niewielką ilość wody /tylko tyle żeby przykryła dno/ i dodajemy masło. Kiedy się rozpuści, łyżką wkładamy pojedyncze porcje masy tak, aby się nie posklejały i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 10- 15 minut.
Podajemy jako dodatek do zupy lub z sosem /ostrym bądź słodkim/- wedle upodobania.